Ik maakte in 2020 de documentaire Deep Fake Therapy. Nadat mijn oma plotseling overleed aan een hartstilstand, zocht een manier om toch met haar een laatste afscheidsgesprek te kunnen voeren. Door middel van Deepfake technologie lukte het mij om samen met de crew een constructie te bouwen waardoor en artificieel gesprek tot stand kom komen. Therapeut Leoniek van der Maarrel raakte overtuigd van de heilzame werking voor nabestaanden in rouw en besloot dit experiment met ons aan te gaan. Het resultaat is Deepfake Therapy.
DFT gaat niet alleen over het geestelijke aspect van verwerking maar over wat AI (artificiële intelligentie) met onze hersenen kan doen. Daarnaast zullen mensen die mee hebben gedaan aan (familie-)opstellingen dingen herkennen met betrekking tot de communicatie. De presentatie laat je precies beprijpen wat met beide zaken word bedoeld.
Verslag van een Workshop
We begonnen met het herkennen van fake news berichten. De deelnemers kregen voorbeelden van nieuwsberichten te zien en konden middels een rood/groen kaartje aangeven of ze dachten dat het echt of nep was. De gedachte hierachter is om aan te geven aan welke criteria fake news voldoet en om te begrijpen wie er belang bij heeft om dit te maken. Met deze criteria/speerpunten in ons achterhoofd zijn we met A.I. aan de slag gegaan. We hebben foto’s gemaakt op basis van tekscommando’s, stemmen van beroemdheden nagemaakt en hen dingen laten zeggen die ze nooit gezegd hebben. Ik heb laten zien hoe je complete muzieknummers kunt maken met behulp van A.I en tot slot hebben we een echte deepfake video gemaakt van één van de deelnemers. De dag sloten we af met een lezing/presentatie van mijn documentaire Deepfake Therapy (waarin nabestaanden met hun overleden dierbaren gaan praten middels A.I.). Want waar ik in het eerste deel van de workshop vooral de gevaren heb belicht, werd met de presentatie van Deepfake Therapy juist ook de positieve effecten belicht. Al met al kregen de deelnemers een goed beeld van de mogelijkheden én gevaren van A.I. De onderliggende boodschap/les was dan ook telkens: wees je bewust van je digitale rommel. Jou digitale ‘voetsporen’ zijn voeding voor algoritmes om deepfakes mee te maken.